Köpa eller hyra hus?

Jag har ju tidigare skrivit om att bygga nytt hus, men du kanske funderar på att köpa ett som är klart, eller kanske bara vill hyra ett hus? Tänkte idag ge lite info om vad som gäller för att köpa hus och för att hyra hus. Om du istället klickar här, så hittar du info om bra casinon. 

Saker att tänka på om du ska köpa hus

Det finns som sagt en del saker att tänka på inför ett husköp. Du bör bestämma vad för hus det ska vara, samt var det ska ligga. Sedan är det bra att se över kostnaderna för att köpa hus. Det är bland annat räntor och amorteringar som kostar pengar, samt även besiktningar, lagfarter och pantbrev.

Om du har ett hus i åtanke, kolla då av om det finns egen brunn och avlopp, och om det har gjorts en radonbesiktning samt om alla bygglovshandlingar är som de ska. Det sistnämnda kan du kolla med kommunen.  Räkna även på driftskostnad och värme för huset.

Om du hittat ett hus du vill köpa så kan det bli budgivning, så se till så att du har ett lånelöfte från banken före du börjar buda. 

Huset som du vill köpa bör även ha besiktats, av en besiktningsman. Du som köpare har en undersökningsplikt att undersöka huset. För att vara skyddad mot fel som upptäcks efter hand, så är det en fackman som ska utföra denna besiktning.

Om allt är i sin ordning med huset, du vinner budgivningen, eller är ensam köpare, så är det sedan ett köpekontrakt som ska skrivas. Även ett köpebrev. Se till att läsa igenom alla papper ordentligt, så att du inte missar något viktigt. 

Hyra hus

Om du inte vill köpa hus, eller bygga hus, men ändå bo i hus, så finns alternativet att hyra ett. Det finns ofta många privata hyresvärdar som hyr ut hus. Om du hittar ett hus som går att hyra så kolla då av vad som ingår i hyran. Är det du eller hyresvärden som ska stå för värme, vatten, sophämtning, skottning, sotning med mera? 

Se till att läsa noga på kontraktet vad som gäller. Sedan så är det som så att besittningsskyddet är sämre i ett hus än vad det är i en lägenhet. Är det så att ägaren till huset vill sälja, så kan han eller hon tvinga dig att flytta, såvida det inte står något annat i det kontrakt ni har skrivit.

Hyra ut hus

Om det är så att du är den som ska hyra ut ditt hus så är det bra att ha koll på det med. Du bör ha koll på hyreslagens villkor. Om det är en bostadsrätt som du äger och vill hyra ut, så är det föreningen som måste godkänna detta. Är det dit eget hus, så är det du som fastighetsägare som bestämmer om du ska hyra ut, eller inte och då gäller besittningsskyddet. En del avtalar dock bort detta genom ett särskilt avtal, som ligger utanför hyreskontraktet.

20 May 2021