Går du i renoveringstankar?

Är det så att du funderar på att renovera om där hemma, men inte riktigt vet var du ska börja? Det är alltid bra att planera och ta reda på allt du behöver veta före du ska renovera. Lika viktigt är det att läsa en guide om du ska hitta ett bra casino. En bra planering är lite a och o för att slutresultatet ska bli som du vill samt att det ska en lyckad renovering. Fundera på hur du vill att det ska se ut. Du kan hitta en massa bra inspiration på nätet. Du kan även göra en egen skiss om du vill. Den kan du visa hantverkaren, om du väljer att anlita en. 

Förbered dig

Om det är enklare renoveringar inomhus, så som att måla om, så kan du göra det själv, utan att fråga om lov. Men så finns det en del saker som kräver bygglov och det kan vara att bygga något nytt ute, måla fasaden i helt ny färg eller om din renovering påverkar bostadens planlösning. 

I din planering bör det även göras en budget, vad allt får kosta. Se till så att du har extra marginaler, för det kan ju hända saker längs med vägen så att säga. Glöm inte bort Rot-avdraget där du får göra skatteavdrag på arbetskostnaden.

Hitta rätt material

För att göra en bra renovering så krävs det ju ofta även material av olika slag. Ska du göra en golvläggning är det bra att fundera på vad för slags golv du vill ha. Är det badrummet du ska göra om så är det bra att fundera på om du ska ha dusch eller badkar, kakel eller våtrumstapet.  Kom ihåg att dyrast är inte alltid bäst.

Oavsett vad det är du ska renovera finns det material i alla prisklasser. Vet du vilket material du vill ha? Antingen köper du in det själv eller så har hantverkare ofta bra rabatter på byggvaruhus och då kan företaget du anlitar köpa in det.

Hitta rätt hantverkare

Om du inte vill göra hela eller delar ens av renoveringen är det bra att ta in hantverkare. Det gäller bara att hitta rätt person. Det är bra att hitta hantverkare eller byggföretag med goda referenser samt som du känner att du kan lita på. Utvärdera och jämför gärna innan du väljer. Prata med olika hantverkare, ta in offerter, se referenser och så vidare. När du väl hittat en hantverkare eller en byggfirma som du känner att du vill anlita, se då till att skriva ett avtal. I detta avtal ska allt finnas med från vad det kommer att kosta till hur lång tid det kommer att ta. 

Göra en del själv

Enklare renoveringar är det helt klart billigaste alternativet att göra själv. Att tapetsera eller måla väggarna är inte så svårt till exempel. Ska du göra om köket eller badrummet, då kan du satsa på att riva ut allt själv och sedan ta in hantverkare som gör resten av jobbet med att få allt klart och redo.

 

13 Feb 2021